maandag 13 december 2010

Hoe Leiden Talent Circle het Stadslab kan versterken

Op 2 juni 2009 kreeg ik voor het eerst het rapport 'Talent maakt Leiden creatief' onder ogen. Het was mijn eerste werkdag op UNIT 2, in Nieuwe Energie. Mijn eerste ingeving was: "Ah, dus daarom ben ik hier neergestreken. Werk aan de Winkel!"

Een korte voorgeschiedenis.
In 2001 rondde ik mijn 3-jarige opleiding veranderkunde af bij de Pulsar Academie. Daar heb ik geleerd mensen in hun talent aan te spreken. Door mensen hun talent te laten benoemen kunnen ze uitstijgen boven de beperkingen van hun functie, en ingevingen gaan herkennen en oppakken. Zelfbewustzijn over je talent is voor mij DE sleutel tot innovatie en vernieuwing. En dan gaat het niet alleen maar om grootse meeslepende technologische hoogstandjes, maar juist kleine aanpassingen met grote gevolgen voor werkplezier en welzijn.

Met deze kennis in mijn bagage richtte ik in 2001 met Marc Cleiren het bureau Tax & Cleiren | zinvormgevers op. Met de slogan 'Realiseer wat je echt wilt' bestormden we kennisintensieve organisaties, de kunst en cultuurwereld. Veel mensen heb ik gecoached op hun talent. Veel organisaties hebben we geholpen hun missie en visie helder te krijgen. En veel directeuren hebben we geholpen daar commitment en enthousiasme voor los te krijgen.

Leiden, ik ga me richten op de stad Leiden.
Tussen 2001 en 2009 is veel gebeurd. Bureau opgeheven, eenmanszaak geworden, projectleider, als interimmer de marketing voor een trainingsorganisatie in het oosten van het land geprofessionaliseerd. En toen dat klaar was, kreeg ik een ingeving: Leiden, ik ga me richten op de stad Leiden. En toen herinnerde ik me dat ik me had voorgenomen om kantoor te gaan houden in Nieuwe Energie. Toevallig hoorde ik van de Working Apart Formule van Eric Went cs, en de deal was snel gemaakt. En het eerste dat ik al googelend vond was dat rapport. En toen dacht ik: Werk aan de Winkel.

Ik heb me gestort in Stadslab Leiden, Leiden Communicatiestad, Communicatiekring Rijnland, de gezellige activiteit van UNIT 2 en goed mijn ogen en oren de kost gegeven. Met twee belangrijke gevolgen:

1) Verhuizing van UNIT 2 naar UNIT 6.
Want ik voelde dat de tijd daar was om te gaan groeien, een eigen club op mijn manier opbouwen, vanuit mijn specialisme als begeleider van blijvende verandering. Voor die groeiambities vond ik in UNIT 6 alle fysieke en geestelijke ruimte.

2) Het initiatief tot het Leiden Talent Booster programma.
Dat idee kreeg ik na een heel leuke stadslab brainstorm die ik met Chiara van den Bergh heb georganiseerd. Veel leuke ideeen, maar ik zag ook dat er een en ander misging in het verantwoordelijkheid nemen voor die ideeen. Bij stadslab heb je natuurlijk te maken met de beperkingen in tijd die vrijwilligerswerk met zich meebrengt. Na deze brainstorm ben ik naar mijn oude zakenpartner en beste vriend Marc Cleiren gefietst, en geroepen: De Tijd Is Rijp. Nou dat vond hij ook. En toen is Leiden Talent Booster geboren. Als initiatief dat versterkend kan zijn aan het stadslab. Zoiets als 'Sociale software voor de creatieve stad'.

Nu, 9 maanden later, is me duidelijker hoe dat precies zit. Leiden Talent Booster biedt een training waarin je je unieke talent benoemt, en, niet te vergeten je saboterende patroon. Je gaat ingevingen beter herkennen en omzetten in initiatief. Maar dat vergt wel oefening. En daar is Leiden Talent Circle voor.

Ik heb er een plaatje van gemaakt:




Leiden Talent Circle is een groep mensen die willen leven en werken vanuit talent, en van elkaars talent gebruik willen maken. In de Talent Circle is ruimte is voor kleine experimenten, om je talent op een andere manier in te zetten dan je gewend bent. Met als effect dat meer mensen in Leiden hun eigen ingevingen gaan volgen en initiatief nemen in hun directe woon- of werkomgeving. Mensen die in een medisch beroep werken, of op kantoor, of in de communicatie, of in het onderwijs, of bij een woningbouwvereniging, of bij een uitzendbureau, of....noem maar op. Goed voor de ontwikkeling van Leiden als Creatieve Stad, toch?

Projecten versus ingevingen
Waar het Stadlab burgers/professionals een voertuig geeft om door middel van projecten de stad leuker te maken, biedt Leiden Talent Circle mensen een omgeving waar ze kunnen oefenen hun ingevingen te volgen.

Uiteraard zijn stadslabbers die nieuwsgierig worden naar hun unieke talent, en hoe ze hun ideen kunnen realiseren, van harte welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten